Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, ohlédnutí za 1. kolem

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané ligové kolo.

tit_co-tyden-dal.jpg

Pane bože, ty vedra....posuďte sami. okluzní fronta: 356-42, 359-44, 360-30
teplá fronta: 350-38, 345-34, 341-33 výška, tlak, teplota, rosný bod: 570-954-7, 6-3, 6 2.760-725-9, 9-14. V Edenu -2!


CO BYLO …

- Sparta – Pardubice: vlastně to byl docela pohodovej přáteláček na začátku letní přípravy. Výsledek mohl a měl být výrazně větší, Pardubice toho moc neměly. My naopak měli skorovat častěji. A třeba i jít do vedení, Olatunjiho hlavě chyběla přesnost. Ne teda tolik, jako Rynešově střele. Minout ze čtyř metrů o tři nad a pět vedle, to už je velký umění. A abychom to nejlepší levačce jen tak zadarmo neodpustili, předvedly Pardubice pěknou akci a Kalabiška je poslal do vedení. Opět jsme mohli hned vyrovnat, ale Birmův pokus zblokoval obránce hostů jen na roh. Pak už jsme se z vyrovnání chvíli radovali, když perfektně secvičenou akci dovřel vleže na brankový čáře Wiesi. Nakalibrované pravítko ale bylo proti. A tak jsme si počkali, než si nejlepší levačka v lize po centru Kryštofa vylepšila reputaci. Birma ještě mohl z trestňáku otočit skore již do poločasu, brankář Pardubic ale vyrazil. Druhou půli Sparta začla výrazně lépe než první a bylo jen otázkou času, kdy to tam padne. Přišlo to po hodině hry, když Olatunji tečoval Pavelkovu střelu. Chvíli na to proběhlo střídání a když se na hřišti objevil Laçi, Krasniqi a Kuchta, nebylo už moc co řešit. Krasniqi měl zápas dodělat....Jako já pochopím, seš v novým týmu a máš po minutě na noze gól....To láká....Že to zkusil sám i podruhý, si můžem vykládat jak je libo....Buď si hodně věří a je to dobře, nebo je to hamoun a dost dlouho potrvá, než ho Kuchta veme do Belmonda....Já nevím, já si počkám. Faktem ale je, že Birma začínal v novém klubu přesně obráceně. Každopádně asi není možný, aby tyhle šance zahazoval dál, pokud to teda není novej Sionko. Bude dobrej, tým si ho zpracuje.....Čas plynul, slabší z nás čekali, čím Pardubicím nabídnem vyrovnání. Jenže nic takového nepřišlo. Musíte si holt zvyknout, že už nejsme ta jančící Sparta. A tak na trávníku unesem i poplašené Suchomela s Rossem. Nějak se do tý hry dostat musí.

K soupeři moc nemám, přijeli to odbránit a doufat. A mohli doufat až do konce, tak asi spokojení všichni. Já musím říct, že mne překvapil Patrák. Protože kromě branky už Pardubice měly jen pár jeho střel.

Když vemu naše hráče, tak Peter v pohodě. Na stoperech se blíží čas, kdy budem od Viťase potřebovat víc. Ale to nejde čekat v prvním zápase, nemám problém s nikým. Jen u Jardy trošku trnu, za mne to není řešení do základu. Zalepí dost pozic a zápas, jako byl ten páteční, je úplně v pohodě. Pany taky cajk. Na wingbecích Wiesi s Rynešem. Oba dobří, ale na řeči o repre to, Matěji, ještě není. Trošku ve mně hrklo, než jsem si článek přečetl celej a zjistil jsem, že frajeři zas udělali nadpis z poslední mimochodem otázky....Už jsem se lekl, že ti šibe a začal jsi o tom mluvit. U Wiesiho mne překvapily křeče, když zase všude čtu, na co všechno se kdy vyflák. Já jsem asi slepej a blbej, ale budiž. Na někoho se holt ta hůl vytáhnout musí. Před zápasem jsme se dozvěděli, že Pavelka omládl o tři roky. Tak se trochu děsím, abychom ho neprodloužili dohromady o čtyři. A přemejšlím, kde tak Pavelka před třema rokama byl a jestli by se nám tehdejší nehodil. Ne, nehodil. Zní to přísně, vím. Ale musím říct, že nemám problém s jeho účastí v kádru. Ani s jeho občasnou účastí na hřišti. Když je třeba dokontrolovat zápas, nebo v rámci rotace někomu ušetřit síly. Ale, že ho uvidím v prvním zápase sezony v základu, to mne teda ani ve snu.....Navíc v kombu se Sáďou. Jsem četl, jak mu to v přípravě šlo a jak je dobrej do ofenzivy. Nikdy nebude, krom občasných záblesků. Velká škoda. S tímhle středem zálohy je vlastně dost zázrak, kolik jsme si udělali šancí. Po dlouhé době dostal šanci Kryštof. Na křídle. Začal dobře, pak se za mne docela vytratil a hrálo se víc po druhé straně. Než přišel centr na vyrovnávací branku. V druhé půli byl aktivnější, ale osobně si myslím, že víc míčů ztratil, než z nich něco udělal. On prostě není a nebude křídlo, každopádně schopnosti na to, zařídit moment zápasu vlastně z jakýkoliv pozice, má. Na druhé straně Birma, taky první ostrej zápas....Bylo to takový syrový. Hlad tam ale zůstal, to bude dobrý. Na hrotu Olatunji. Za mne dobrej výkon, dost toho vyhrál. Jeho pohyb mi nepřišel tak slonovitej jako loni, i ta branka mu může pomoct. Blbý je, že zase dostal úplně nesmyslnou žlutou. On potřebuje chodit do soubojů a bejt v nich tvrdej. Jenže když pak dostane žlutou za faul levou koulí na nohu odkopávajícího dřeváka, jde celá strategie do kopru. Ze střídajících jasně vyčnívalo duo Krasniqi (psal jsem výše), Qazim....Friis říkal, že to Qazimovi ulehčila dobrá práce Davida se Sáďou, že mu ten střed načali. Myslím, že Qazim to zvládne i od začátku sám. A že to brzo uvidíme. Dobrý je, že už se nám proběhl i Kuchtič. Žádná hitparáda to nebyla, ale nebýt Krasniqi hamoun, mohli z toho bejt dva góláky. A jeho pohyb bude otravovat vždycky všechny soupeře. O Suchomelovi s Rossem spíš nic než něco, počkám si, až od nich uvidím víc.

Výsledek nevypadá dvakrát přesvědčivě, ale důležitá je prostě výhra. Tu máme a můžem si první z 35 úkolů odfajfknout. Jsme na začátku sezony, některé naše opory dokonce na začátku přípravy. Tohle může být jenom lepší. A bude, věřte mi.

- Jablonec – Mladá Boleslav: v úvodu lepší hosté, ale bylo to dost kouskovaný, každou chvíli se tam někdo válel….Pak dal Jablonec branku a pak jsem usnul. Kozel s Holoubkem odvedli dobrou práci. V základu Jablonce mne překvapil Schánělec, ovšem pak jsem si všim, že dva útočníci byli zranění a jeden vykartovanej. Docela mne překvapilo, že Tekijaški po roce v Jablonci už je kapitán. Musel si tam udělat pevnou pozici, obzvlášť když „trenér“, který si ho přivedl, je už na pracáku. Hráčem zápasu byl asi s bilancí 1+1 Vakhtang Chanturishvili. Spolehlivej hráč. U Boleslavi mne zklamalo umístění Vydry na stoperu, chtěl jsem ho vidět na středu. Holoubkův problém setrvává. Upřímně nevím, jak moc moderní fotbal se dá hrát s padesátiletým Suchým a šedesátiletým Matějovským. A s Kušejem na střídačce. Okamžitě bych ho koupil, i kdybych ho měl někam poslat na hostování. Levnější nikdy nebude. Holoubkova sázka na Pulkraba je stejně jalová jako od začátku jeho působení. Nevím, nerozumím tomu. Sakala to tam sekal od první minuty, Jabka od něj odpadaly jak hrušky. Žlutý v cajku, obě. Pak si za minutu vysloužil dvě i Suchý a tak má Holoubek trošku rozvázaný ruce pro příště. Ale jestli toho využije, ví čert…..

- Bohemians – Baník: na první já to říkal sezony, jsme nemuseli čekat dlouho. Všechno mohlo být jinak, kdyby Kubala proměnil jednu ze svých loženek v první půli. Na první branku jsme se načekali, ale stála za to. Pěkná práce od Hilála a umístěná střela Smrže. Na 2:0 zvyšoval po Prekopově přistrčení Hrubý. V závěru snížil náhradník Tanko, k vyrovnání už se Baník nedostal. Oba týmy ale celkem bavily, i když mne děsí ten Čermákův melír, tak na to, jak tam šoupe Drchymu s Hilálem míče, se fakt dá koukat. Drchy měl taky na hlavě gól, z metru hlavou by se měl aspoň do brány trefit každej ligovej útočník. Baník měl zajímavé momenty, když je útok bude proměňovat, úplnej průser to nebude. Ale trenéra pořád nemaj.

- České Budějovice – Olomouc: Janotka se před sezonou rozloučil s Benešem, Pospíšilem a Macíkem (zajímalo by mne, jestli to fakt rozhod on, nebo jestli Minář konečně prosadil svou) a roztrhal tak tím mé preview úplně na sračku. Pomstil se mi i Kliment, k slzám z jeho výkonu tentokrát nebyl důvod. Snad mu to vydrží dýl než jen první zápas. Jestli se úplně nepletu, starty v nových klubech mu šly vždycky. Zápas mne celkově zklamal. Nudu přerušily právě až nůžky Klimenta. Když v 71.´ dal stejný hráč na 0:2, nebylo moc co řešit. Nevím, jestli někde bylo něco víc než v přenosu, ale moc by mne zajímalo to nakalibrování pravítka s momentem přihrávky. Nevím, jak to šlo namalovat, aby nebyl v ofsajdu. V tomhle zápase to asi nikoho netrápí. Budějovice musí posílit do kvality. Pro omlazenou Sigmu dobrý impuls, budou jenom lepší.

- Dukla – Plzeň: tady nebylo moc co řešit, přesně v duchu jtř. Dukla se dostala do hry až po vlastní brance Peterky za stavu 0:3. Plzeň úplně v pohodě, ani se moc nezpotila. Na lepší soupeře to ale bude chtít víc. Víc než samotnej fotbal zaujal opět Rada. To bude letos u Dukly asi pravidlem. Pravdu má, že potřebujou posily. Ale tím to u mne končí. Neznám žádnou respektovanou osobnost, která si respekt vybrečela. To je furt něco. Tentokrát jsme se dozvěděli, že jeho omluvu k odvolání psal klub a že ji vlastně ani nečet, pak se podivoval, že mu místo odpuštění tří dnů přistála na dva měsíce podmínka. Že vůbec trestanej být neměl, je teď asi jedno. Vrchol všeho je u mne prohlášení, že chce dohnat Vejvodu nebo koho a že potřebuje vydržet 12 kol…..Nevidím cestu, jak by si je mohl vyřvat. A ani moc nevidím cestu, jak by Dukla mohla někde nabrat nějaký body. Obzvlášť, když hvězda ligy Moulis nedostane ani minutu.

- Karviná – Liberec: tohle bylo dobrý! Výborný vstup Karviné do zápasu, po brance Regáliho mohlo přijít ještě zvýšení. Po deseti minutách domácí slávy se dostal do hry i Liberec. Ten po moc pěkný akci srovnal, chvíli na to si v prvním ligovém startu otevřel střelecký účet i Ševinský. Do půle Liberec dominoval, pak Karviná zase hru vyrovnala, měla i nějaké nadějné závary. Liberec vypadl z role, ale hrozil brejkama. Definitivní rozhodnutí přinesl střídající Tupta po druhém šíleném výběhu Knoblocha. Tohle není ani jtř, protože jsem psal, že myslím, že Holce nenahradí. Ale takovou hrůzu a nejistotu, co z tohodle Knoblocha 90 minut vyzařovala, jsem nečekal ani já. Karviná musí rychle sehnat gólmana, protože jeho problémem fakt nejsou jen ty dvě branky, u kterých vyběhl jak trouba, ale vlastně i všechny další zákroky, kdy mu míč skákal po hrudi či spaloval rukavice. Jinak se mi ale oba týmy v některých pasážích líbily. V Karviný asi bude větší problém vyvarovat se individuálních chyb. Kováč má širokej kádr talentovaných frajerů, velká šance.

- Slovácko – Slavia: west olé. Zatímco pod Svědíkem to byla samá moderna a pravidelné odevzdávání bodů do synagogy, v neděli se Slovácko nestydělo to poctivě odbránit a nedat jim ani deko. A když si i Heča v červenci odpustil Ježíška, nebylo, jak by se Slávie prosadila. Což je docela alarmující, když si vemeš ty sedící miliony na střídačce. Myslím, že nejlepší zprávou je, že ve Slávii se přes léto nezměnilo vůbec nic. Ať tam běhá Franta nebo Karel, je to pořád stejně bezpohlavní honba. Dokud nezmění myšlení a neuvědomí si, že s nima za chvíli vydrží běhat každej, můžou ty hráče protáčet do aleluja. Jinak ne, že bych Vlčkovi nějak extra přál zranění, ale duo Ogbu-Zima jsem si prostě vysnil a nemůžu se dočkat, až proti nim někdo bude chtít i útočit. Trpiš říkal, že složení týmu je alchymie...Myslím, že k Řehákovi s Houšteckým by nějakej ten magistr Kelly ještě zapad. Dohodnutej Olayinka se někde zasekl, ticho po pěšině je u tlučhuby docela zarážející. Tuhle sílu Slávie bych si každý další týden zažil rád znova. U Slovácka moc není co hodnotit, počkám si na souboj s papírově vyrovnanějším týmem. Tenhle bod jim může pomoct, ale taky nemusí nic znamenat.

Hradec – Teplice: tohle nebylo vůbec pěkný….Ale kdo vydržel do konce, ten se pobavil. Horejš to řekl dobře, nevyhrál lepší, ale šťastnější. Oba týmy budou muset přidat, jestli si chtěj udržet mou pozornost. Zaujalo mne toho strašně málo, vlastně vůbec nic, o čem bych mohl napsat. Tak aspoň, že se mi nakonec trefil kurz 15.


CO NÁS ČEKÁ?

 

-Teplice-Sparta: vlastně stejně jako Teplice Spartě. Náš kolos se bude rozjíždět, s dobrým výsledkem z Irska v zádech budem moct udělat větší cíl z tohoto zápasu než z následující pohárové odvety. Teplice nám loni zatápěly, jen blbci se nepoučej. Klíčem bude jako vždy brzkej gól a dohrát v jedenácti lidech. Když Teplicím brzo ukážem, kdo je tady pánem, hodně si ulehčíme situaci. Víc k tomu nemám, je to hrozně dopředu a zápas se Shamrockem to ještě může hodně ovlivnit. Co budou dělat Teplice, je v tomhle případě úplně jedno. Bude to čistě o nás. Vyhrajem oba poločasy.

- Dukla – Bohemians: respekt dostane další políček. Klokani potvrdí dobrý výkon s Baníkem a odvezou z Julisky tři body. Pokud se nějak nepochopitelně neodhodlaj hrát venku na půl plynu a zabržděně. Nemají k tomu ale důvod. Dvojka v handicapu.

- Pardubice – Karviná: tady jsem hodně zvědavej. Pardubice budou muset přidat k poctivému bránění i něco navíc. Nejsem si jistej, že na to mají materiál. Karviná nemůže jen bránit, má rozhodně zajímavější hru dopředu než obranu. Mohl by to být docela gólovej zápas, obzvlášť jestli Karviná nastoupí opět bez brankáře. Plichta 2:2

- Slavia - České Budějovice: tak tohle asi nemá kam….Pro kšiltovkářský klid by to chtělo nějakou dardu, ať si myslej, jak jsou na tom dobře. Nejlíp aby se trefili ti, co nebudou v základu a nebo s kterejma se vůbec nepočítá. Ať to tam přinese mezi obviněné trochu chaosu...4:0, Jurečka hattrick.

- Liberec – Olomouc: bohatí mladí proti chudejm mladejm. Čekám pěknej fotbal, favorizuju mírně domácí, ale musí do utkání vstoupit jinak než v Karviný. Olomouc kdyby se dostala do vedení, mohla by ho udržet. Má dobré typy na brejky. Tu obranu, včetně brankáře jim Budějovice moc neprověřily. Čekám fotbal v tempu, s šancema na obou stranách, lepší útoky než obrany. 3:2

- Baník – Jablonec: jsem hodně zvědavej, jestli bude Baník pokračovat v loňském domácím trápení. Má k tomu všechny předpoklady, budou mezi pohárem a pokud si doma neudělaj dostatečnej náskok, budou spíš myslet na Urartu než Jablonec. Ten s Boleslaví ukázal, že mu nevadí se půlhodiny zběsile bránit a pak zničehonic udeřit. Umí si příležitosti vyčekat a vzadu moc nezmatkuje. Jo, myslím, že tam 1:1 ukopou. Leda, že by tam 1:2 vyhráli.

- Mladá Boleslav – Slovácko: tady moc nečekám. Boleslav taky mezi pohárama, Slovácko po ubránění Slávie asi nemá moc důvodů něco v Boleslavi měnit. Budou spokojený s dalším ubráněným bodem. Naposled tam v nadstavbě dokonce vyhráli, to si myslím, ale Boleslav tentokrát nedopustí. 0:0

- Plzeň – Hradec: po prvním kole nemám důvod Plzni nevěřit. Na Dukle v suchým triku a pokud Hradec hodlá pokračovat jak s Teplicema začal, nebude ani tady co řešit už do poločasu. Plzni můžou začít problémy, až jim odstartujou poháry. Hradec už několikrát mile překvapil, v neděli to ale opravdu nečekám. Jednička, Plzeň dá gól v obou poločasech.

Začíná nám zápřah, v tomhle týdnu nic převratnýho získat nemůžem. Můžem si ale hodně věcí zkomplikovat, tak nám, hoši, ukažte, že můžem být v klidu!!!

 

(majk)