Jdi na obsah Jdi na menu

Co týden dal, ohlédnutí za 6. kolem

CO TÝDEN DAL ... aneb syrový, neobjektivní Majkův náhled "rudýma očima" na odehrané ligové kolo.

tit_co-tyden-dal.jpg

V týdnu 04 bodíky? Kdo by to před týdnem nebral? Začalo to fantasticky, přišlo drobné rozčarování. Tak holt tu ligu zase nevyhrajem s 35 výhrama.


CO BYLO …

Sparta-Slovácko: v Česku není rotace zvykem. A měnit nám zaběhnuté pořádky, na to jsme hodně alergičtí. Velká škoda, že dostali tihle mudrlanti do ruky argument i od Sparty. Osobně bych určitě vyměnil míň hráčů, za mne musí nějaká kostra, která to stmelí, být na hřišti furt. Tím nemyslím 4 přesné hráče, ale 4 hráče z původní "ideální" sestavy. Jenže máme před sebou zápas, na který 20 let čekáme. To jdou všechny žerty stranou a já absolutně beru, že se tak Lars rozhodl. Nakonec to mohlo a i mělo vyjít i tak. Statistiky i obraz zápasu tomu nasvědčovaly. Ale popořadě.

První čtvrthodina nenaznačovala problémy. Drželi jsme míč a snažili se do nich dostat. Všechny naše míče ale končily na Krmenčíkovi a to se bohužel nezměnilo do doby, dokud byl na hřišti. Po jednom jeho prodloužení neuhlídal Ross Sinavskyho a ten míč pohotově poslal za háčky. Opět nám pomohl roh, tentokrát ho zahrával Markus a jeho nabídku využil Asger. Ok, máme vyrovnáno, jdeme do nich dál bušit. Jenže ouha, Sinavsky přistrkává Krmenčíkovi a ten z dálky trefuje pod víko. Fíha, v životě jsem ho neviděl takhle vystřelit. Ztrácíme půdu pod nohama a iniciativu přebírá Slovácko. Nejsme schopni podržet míč, střed nic vymyslet a naši ofenzivní hráči se předháněj ve zbytečných ztrátách. Kryštof, Ermal, ale i Suchomel. Indrit nemůže míče ztrácet, vůbec se k němu totiž nedostávají. Přesto všechno mělo být do půle vyrovnáno, jenže Sáďa trefuje otevřenou popelnici v bráně hostů. Poslední standardku posílá Daněk do obránce a jde se do kabin. Musíme holt vypustit psy. Šulo i Birma tým nastartují. Prakticky od začátku půle přikováváme Slovácko před jejich vápno a bušíme do nich. Šulo, Suchomel, Asger ani Birma své šance neproměňují. A tak se dočkáme až po ruce Trávníka. Konečně pro nás taky na Letný něco předvedl. Birma spolehlivě dává, i když mu popelnice vystihuje směr. Máme i s nastavením něco přes dvacet minut, ale nedorvem to tam. Možná i proto, že další střídání takové oživení nepřinesla. V závěru ještě Vindahl zachraňuje bod. Zápas tak končí remízou 2:2. Není moc čas se v tom babrat, jdeme prostě dál.

Peter s první brankou nemohl nic dělat. U druhý fakt nevím, nejsem si jistej, že s tím, co po brankářích chcem, by někdo jinej stál na lajně. Krmenčík to trefil dost dobře, překvapivě. Hromosvodem ze stoperské trojice se stal Ross. Ten kluk má až wiesnerovskej talent přimotat se do blbých situací. Faktem je, že i Jarda s Asgerem tam měli s Krmenčíkem dost prohranejch soubojů. Řekl bych, že Rossovo místo je uprostřed, což ukázal v druhý půli. Možná spíš neukázal, protože Slovácko odmítlo hrozit. Ale ze všech jeho startů jsem z něj měl lepší pocit uprostřed. Wiesi odehrál průměrnej zápas, Martin zápas dvou poločasů. V prvním byl na ručník a říkal jsem si, že další šance jen tak nepřijde. V druhým šel ale hrozně nahoru, až mi bylo líto, že ho Friis zrovna střídá. Markus se Sáďou....Já nevím, Sáďa za mne lepší, komplexnější, živější. Markus má dobrý momenty, ale je jich poskrovnu a většinou jsou spíš dozadu. Áčko z rohu registruju. Za mne je to ale málo. Tenhle post musíme určitě řešit, protože nemáme backupa za Kaana. Myšlenka dopředu od těchhle borců bohužel přijde jen občas. Asi omylem. V trojzubci bychom měli mít aspoň jednoho ze základního rozestavení. Ermalovi to nešlo, Kryštofovi taky. Indrit se nedostal vůbec do hry. Bylo to od všech slabé. Šulo s Birmou to o level povýšili, šli s nima vejš i ostatní. Další střídání gradaci našeho výkonu bohužel nepřinesla. Qazim přinesl aspoň zápal. Myslím, že třeba ten jeho entuziasmus nám v první půli chyběl a když jsem psal o 4 hráčích z "ideálu", tak jeho bych zrovna na hřišti určitě chtěl od začátku. Victor si vybral slabší zápas, dost dobře to může souviset s problémem, který měl 58 minut předtím Indrit. Matěj taky Suchomela z druhé půle nenahradil, ale dostat se v 72. do zápasu a zlomit ho není zas tak jednoduché a samozřejmé. Tenhle zápas může posloužit jako memento. Na podzim nás čeká ještě velké množství anglických týdnů. Věřím, že se Lars poučí a vrátí do modu, který praktikoval do tohoto zápasu. Mít tým Champions League a tým Chance liga ještě zkrátka nelze.

Trenérská změna v Mladé Boleslavi: gratuluju, psal jsem, že jsou v Mladé Boleslavi fakt divní pavouci, ale dostat se mi do týdeníku, i když nehrajou ligovej zápas, to je velký umění. Trochu se bojím, že už brzy přijde doba, kdy udělám ghostttovi radost a přestanu mužstvu z Boleslavi říkat Bolka….Protože to může hodně brzo být LOLka. S výměnou Davida Holoubka nemám problém, ostatně jsem několikrát vyjádřil zklamání nad jeho vedením mužstva. Těžko bych ale našel blbější dobu. Chápu to tak, že v Boleslavi zavládla panika, protože po případném postupu přes Paksi by se to dělalo blbě. Myslím ale, že to ten tým musí neskutečně narušit a nechápu, proč ho teda nevyhodili hned na začátku sezony, jak to měli v plánu. Hattrick Dana Marečka to přibrzdil, ale ukázalo se, že nějaký ultimáta a odkládání nevyhnutelného nemá prostě dlouhou životnost. Na experiment se Švédem se docela těším, Boleslav je klub, který léta nenaplňuje možnosti a navíc to vypadá, že je to tam všem docela buřt. Starosti se záchranou nemůžou mít ani kdyby šli třeba pakistánskou cestou, takže na pokusy vlastně docela fajn mužstvo. Jen se mi líbí ta okecávačka s dlouhodobou koncepcí, protože 5 dní před zápasem, který je možnou cestou do Evropy po x letech, jakákoliv změna koncepčností vůbec nezavání. Ale Švéd prý umí zapracovávat mládež, což si myslím, že od Holoubka po x letech u mládeže Sparty a mládežnických reprezentací nikdo čekat nemohl......Ač je tento vyhazov hrozně podivnej, faktem je, že Holoubek má na triku další předčasnej konec. Myslím, že pro dospělej fotbal je s tímto trenérem amen. A mrzí mne, že si asi ani nemyslím, že je to škoda.

Bohemians–Jablonec: tohle nebylo vůbec blbý….Bohemka lepší, zaslouženě šla do vedení. Díky teda docela divný penaltě, když chvíli předtím video na druhé straně mlčelo. Jablonec si opět, znovu, čili opakovaně pomohl standardkou….Čížek na hrad, Hollý třetí branka v sezoně. Domácíma to docela otřáslo a byli rádi, že do poločasu ještě neinkasovali. Kanakimana své sólo nedotáhl. Po čtvrthodině druhé půle už si v další šanci poradil lépe a Jablonec vedl. Bohemka mohla a asi i měla vyrovnat, ale nezadařilo se a Jablonec veze tři body. Na poměry naší ligy šlo o velmi dobrý zápas, což je fajn, že to dokážou odvést i takové noname týmy.

Teplice–Karviná: no, možná bylo lepší, když Frťala neměl kam sáhnout. Teď si vysypal popel na hlavu, jak to s trojstřídáním o poločase přehnal. Nevím. Ale fotbal se mi docela líbil, Karviná navíc tentokrát proměňovala šance. 0:3 je přísný, ale výhra zasloužená. Docela mne to bavilo. Užuž jsem se chtěl omlouvat Vechetovi, jenže pak prostě zase ukázal, jaký je kopyto, když nedovedl dorazit míč z metru do prázdné branky. Ale tak dva góly ve dvou zápasech jsou pořád dobrý start, nečekal jsem to od něj. Každopádně oba týmy jsou o level dál než Dukla, České Budějovice a asi i Pardubice. Budou oba v pohodě a snad i dál bavit minimálně tak jako v sobotu. Vlastně s nima nemám problém, což je hlavně pro Teplice pochvala :-).

Pardubice-Hradec Králové: tady to Hradec pěkně prosral. Já to nechápu, čím slabšího soupeře mají, tím hrají hůř….Nepřijde mi, že by si mysleli, že jsou mistři světa. Jen to nějak nedokážou nastartovat. A zase si to po tejdenní pauze dohrávali v deseti...Těžký. Vojta Patrák na konci nádherný akce, pěkná rána. Hradec vyrovnal a ukázal, že může i v deseti na soupeře stačit. Ale Pardubice to nakonec urvaly, Jirka Saňák viděl konečně bojovníky...Já nevím, když jsem viděl třeba Leipolda, jak si při akci 4 na 1 skoro ublížil, chtělo se mi spíš brečet. Pardubicím výhra dodá chvíli klidu, ale myslím, že si na další zase tři čtyři zápasy počkají.

Baník Ostrava–Liberec: vyjma Sparty, samozřejmě, papírově nejzajímavější zápas kola jsem neviděl. Měl jsem problémy v Magdeburgu a pak jsem vysílením usnul...Ale asi řádil Ewerton a druhá půle prý měla parametry. Baník bude v lize silnej, když jim to Hapal nezkurví. Liberci to chvíli potrvá, na tom se nic nemění. A pořád nejsem přesvědčenej o tom, že je Radek Kováč to správný řešení. Ale nemá cenu hodnotit dřív jak po sezoně. Ten zápas vlastně dopadl nepřekvapivě, tak není moc co řešit.

Dukla-České Budějovice: tenhle šlágr jsem si teda ujít nenechal. Předně bych chtěl vyjádřit respekt Petru Radovi. A Franzovi vlastně taky. Protože připravovat tejden co tejden své týmy na tu sračku, co předvedly v prvním poločase, to si nic jiného nezaslouží. Tam byla vlastně jen tříminutová pasáž, během který nedal Adediran jasnou gólovku a Šebrle trefil z metru tyč. Budějovice pak ještě dokázaly z té role vypadnout a Dukla během pěti minut rozhodla. V závěru ještě pečetila. Všechny branky po autech, tam aby Franz do hráčů vtloukal úplný základy….Těžký. Ještěže tyhle týmy spolu zase půlrok hrát nebudou. Vsadím všechny koule, že až se potkaj příště, budou mít oba jiné muže na lavičkách. A minimálně v Budějovicích i na hřišti, protože jinak by to nezachránil ani Trapattoni.


CO NÁS ČEKÁ? 

 

Hradec Králové-Sparta: Votroci to maj blbý, po prohraném městském derby si dost těžko spraví náladu. Nečekám od Friise tak divokou rotovačku jako posledně, 4-5 kluků bych ale vidět chtěl. Mohl by to být dobrý fočus, nečekám od Hradce úplnej beton. Věřím ale, že rychle navlečem další vítěžnej korálek na náš mistrovskej náhrdelník a s Hradcem si poradíme. Už bych chtěl vidět Rrahmaniho.

Karviná-Baník: odložený zápas třetího kola se hraje již zítra. Myslím, že to bude dobrý zápas. Oba týmy mají problém s proměňováním šancí, s jejich tvorbou ale zas tolik ne. Baník se mi vzadu moc nelíbí a myslím, že Karviná tam má hráče, co jim můžou utéct. Baník asi nakonec vyhraje, ale myslím, že to určitě nebude mít jednoduché. Dám si plusáka a oba týmy dají gól......

České Budějovice-Bohemians: kdepak, ani tady se Budějovice nedočkají. Bohemka potřebuje body, které prošustrovala s Jabloncem. Ty Budějovice mají šílené výpadky, Yusuf bude trestat. Bohemka dá gól v každém poločase a vyhraje.

Slovácko-Jablonec: tak tady fakt nevím. Slovácko se asi zvedá. Ještě si počkám, než řeknu, že to tam Krmenčík bude určitě sypat. Ale pomohl jim i návrat Siniavskýho, ten se mi dlouhodobě docela pozdává. Jablonec dá určitě branku ze standardky, ale takovou kliku jako na Bohemce asi každý týden mít nemůže. Vychází mi to na 1:1.

Karviná-Dukla: Karviná bude mít v nohách středeční dohrávku, ale co jsem viděl Duklu letos venku, tak tam je jediná šance, že uhrajou 0:0. A to se nestane. Karviná vyhraje a pokud zvládne i předchozí zápas s Baníkem aspoň za bod, bude mít za sebou týden snů.

Olomouc-Baník: jsem fakt zvědavej, jak tohle bude vypadat. Na straně Baníku jsou zkušenosti a kvalita. Na straně Olomouce lepší trenér a velkej hlad. Ti kluci se na ligu adaptujou velmi rychle, teď měli volno. Baník oproti tomu má za sebou anglickej týden....Myslím si, že by to Olmíci mohli urvat. Na tenhle zápas se fakt těším.

Slavia-Pardubice: tady není vůbec co řešit. Jasná jednička, hattrick dá Jurečka.

Teplice-Mladá Boleslav: tady pro změnu vůbec nevím. Otevřený mač, který určitě ovlivní zápas Lolky v Maďarsku. Moc nevěřím tomu, že Teplice prohrajou doma dva zápasy za sebou.

Liberec-Plzeň: na tohle jsem docela zvědavej. Plzeň bude mít v nohách pohár. Liberec by měl občas udělat dobrej výsledek i s týmem ze špičky. A když to nedokázali se Slávií, mají vlastně poslední šanci. Tentokrát jim to sedne a s Plzní neprohrají. Dokonce si myslím, že vyhrají. Plzni bude chvíli trvat, než vymyslí koho za Hranáče a v kombinaci s dřevěnejma útočníkama si myslím, že v tomhle zápase bude tahat za kratší konec.

Závěrem bych chtěl věnovat tichou vzpomínku Christophu Daumovi a Svenu-Göranovi Erikssonovi. Byli jste velmi dobří a byla s váma prča. Snad si dá zubatá zase na chvíli pokoj a nešvihne to dneska třeba s Larsem Friisem....To by nás asi bylo víc.

(majk) 


- Neořezaný článek autora, kde naleznete i náhled na odehrané Evropské poháry naleznete >> zde.
- ARCHIV všech článků CO TÝDEN DAL z letošní sezóny najdete >> zde.